Halibut z puree z batata i gruszki

Halibut z puree z batata i gruszki

Hmm ciekawe jak wygląda halibut – taka była moja ostatnia myśl przed snem. Następnego dnia czekała mnie pierwsza kuchenna schadzka z halibutem. Mimo że okazał się pokrzywdzonym przez naturę stworzeniem (jak się okazało nie wygląda on zbyt pięknie na żywo), to na talerzu prezentuje się niczego sobie, a przede wszystkim wybornie smakuje.

Dotychczas jadałam go w wersji wędzonej podczas nadbałtyckich wojaży. Teraz postanowiłam go zaserwować na obiad. Choć moim zdaniem halibut to najbardziej szkaradna ryba świata, na pewno będzie częściej gościć na moim stole.

Trochę o nim poczytałam i się nie dziwię, że taki brzydki, skoro  należy do rodziny flądrowatych… Na szczęście nazwa mnie zmyliła i dobrze, bo halibut ma mnóstwo zalet:

  • dużo białka,
  • mało tłuszczu,
  • witaminy z grupy B,
  • potas, selen, magnez i fosfor.

Przede wszystkim jest to jedna z mniej kalorycznych ryb (ok. 91 kcal na 100 g, podczas gdy łosoś 179 kcal na 100g).

Przygotujmy go razem!

halibut-z-puree-z-batata-i-gruszki

Potrzebujemy:

Ryba

400 g halibuta

cytryna

pieprz cytrynowy

 

Puree

Batat

Gruszka

Tymianek

Pieprz Sól Jogurt naturalny

 

Sałatka

Brokuł (ćwiartka)

Jabłko

Sok z 1 cytryny

 

To działamy:

Bataty obieramy kroimy w niewielkie kostki, obieramy gruszkę, pozbawiamy ją gniazd nasiennych i też kroimy w kostkę. Bataty i gruszki układamy na wyłożonej papierze blasze, przyprawiamy i wstawiamy do piekarnika (180 st. C) na około 20-30 minut. Po wystygnięciu blendujemy, delikatnie solimy, dodajemy chili. Mieszamy z odrobiną jogurtu naturalnego.

Rybę oprószamy pieprzem cytrynowym i solą, robimy sakiewki z folii aluminiowej, w każdej układamy jeden kawałek przyprawionego halibuta, spodem do dołu. Na górze kładziemy po dwa plasterki cytryny, (ewentualnie możemy jeszcze skropić ryby łyżeczką soku z cytryny). Zamykamy sakiewki, układamy do naczynia żaroodpornego.

Gdy ryba w piekarniku, robimy sałatkę: kroimy drobno brokuł ( nie gotujemy go). Jabłko pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny (to zapobiegnie czernieniu jabłka, ale też nada sałatce lekko kwaskowatego smaku, a o to nam chodzi). Mieszamy jabłka z brokułami.

Wykładamy wszystko na talerze i siadamy do stołu. To będzie pyszny lekki obiad:)



3 thoughts on “Halibut z puree z batata i gruszki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *