Pieczone płatki owsiane z jabłkami i chrupiącą posypką

Pieczone płatki owsiane z jabłkami i chrupiącą posypką

Uwielbiam leniwe poranki. A takich doświadczam tylko w weekend, gdy nie muszę gonić czasu straconego na zduszanie drzemki  i na łeb na szyję pędzić do pracy. Lubię soboty i niedzielę, bo wtedy mogę poszaleć ze śniadaniowym menu. Zobaczcie, co wykombinowałam ostatnio.

W tygodniu zazwyczaj jadam owsiankę, bo jest zdrowa, szybka w przygotowaniu i można ją zrobić na tysiąc różnych sposobów (wkrótce podzielę się tymi bardziej wymyślnymi). Ale w weekend zwykła owsianka to zdecydowanie za mało, zwłaszcza gdy w odwiedziny wpada moja przyjaciółka.

pieczone-platki-owsiane-z-jablkami-i-chrupiaca-posypka-3

Kasieńka oceniła to danie na 9 z plusem.

Zapytałam: Hmm, dlaczego nie 10?, bo szczerze powiedziawszy mi ta zapiekanka smakowała rewelacyjnie.

A ona na to:  Skąd wiesz, ze skala nie była do 6:).

A więc jestem spokojna, że mogę to danie zarekomendować i udostępnić światu. Przed Wami moja wariacja owsiano- jabłkowa. Do dzieła!

 

Potrzebujemy na 4 porcje:

4-5 jabłek – u mnie sprawdziły się lekko kwaskowate

200 g płatków owsianych

2 jaja

500 ml mleka (u mnie krowie, ale roślinne też się sprawdzi)

2 łyżki syropu klonowego

100 g orzechów (u mnie były orzechy laskowe, brazylijskie i nerkowce)

50 g pestek dyni

Przyprawy (po łyżeczce):

Kardamon

Cynamon

Goździki

Imbir (może być świeży)

Proszek do pieczenia

pieczone-platki-owsiane-z-jablkami-i-chrupiaca-posypka-3-2

To działamy:

Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Mieszamy je z łyżeczką cynamonu i zmielonych goździków. Pierwsza warstwa gotowa: układamy ją równomiernie w naczyniu żaroodpornym.

Teraz możemy nastawić piekarnik na około 180o C.

Płatki owsiane mieszamy z proszkiem do pieczenia i imbirem. Druga warstwa zapiekanki gotowa: układamy ją równomiernie na jabłkach.

Ubijamy jajka z mlekiem i kardamonem. Ja wrzuciłam wszystko do blendera kielichowego i ubiło się samo, ale jak ktoś nie ma wystarczy blender ręczny lub mikser. Powstałą rzadką masą wylewamy równomiernie na jabłka z płatkami.

Orzechy i pestki mieszamy z syropem klonowym i wykładamy na wierzch naszej zapiekanki.

Zapiekankę wstawiamy na 35-40 minut do nagrzanego piekarnika. Potem: zjadamy:) Bon appétit!

Uwaga: Jeśli ktoś nie lubi wersji słodko-kwaśnej, to może dodać do jabłuszek odrobinę miodu bądź syropu z agawy. Pełnia słodyczy gwarantowana:)



7 thoughts on “Pieczone płatki owsiane z jabłkami i chrupiącą posypką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *