Mleko migdałowo-kardamonowe

Mleko migdałowo-kardamonowe

Gdy byłam dzieckiem, miałam ważny domowy obowiązek: codziennie około godziny 19:00 chodziłam po mleko. Kupowaliśmy codziennie 2 litry  od zaprzyjaźnionych rolników. Bardzo lubiłam je pić do śniadania i kolacji: na ciepło czy zimno nie miało to znaczenia. Zupa mleczna to smak mojego dzieciństwa.

Od niedawna odkrywam uroki mleka roślinnego, to dla mnie alternatywa dla mleka krowiego i smaczna od niego odskocznia. Poza tym coraz więcej znajomych diagnozuje u siebie nietolerancję laktozy i domowe mleko roślinne jest dla nich miłą niespodzianką podczas wizyty. Migdały zawsze w domu są, więc to żaden problem wcześniej zalać je wodą i tuż przed gościną zblendować. To w sumie taka akcja 2 w 1: z pozostałej papki migdałowej zawsze coś pysznego ulepię i jest smaczna przekąska:)

mlekomigdalowe3

 

Potrzebujemy:

150 g migdałów

Woda

Kardamon

Szczypta soli

 

To działamy:

Zalewamy migdały wodą i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzina.

Po tym czasie zlewamy wodę i zalewamy migdały 750 ml wody. Miksujemy, najlepiej w blenderze kielichowym. Dodajemy szczyptę soli i kardamon.

Odsączamy przez gazę lub cienką wyparzoną ściereczkę.

Przechowujemy w lodówce maksymalnie 3 dni.

Zasada jest prosta: im szybciej wypijemy, tym lepiej.



1 thought on “Mleko migdałowo-kardamonowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *