Odlotowy mus dyniowy

Odlotowy mus dyniowy

Dynia to twarda zawodniczka, ale warta zachodu. Jej pokrojenie zawsze przysparza mi sporo trudu, więc często proszę o siłowe wsparcie mojego chłopaka:) W tym roku mam istną fazę na dynię i dodaję ją do wszystkiego: była pieczeń z dynią, kopytka z dynią, dyniowy sernik, placuszki z dynią, zupa krem z dyni, a nawet dyniowe cafe latte. A co najdziwniejsze – jeszcze mi mało. Dlatego robię dyniowe puree na zaś. Jestem przekonana, że przyda mi się do zrealizowania wielu kulinarnych fantazji:)

Z ciekawostek: uśmiałam się dzisiaj, czytając o dyni: okazało się, że świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemców i innych pasożytów. Kto wie, może ta informacja się komuś tutaj przyda.

mus-z-dyni3

Słyszeliście o tym, że dynie mają swoją stolicę? Jest nią miasto Morton w stanie Illinois. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się wybrać na Morton Pumpkin Festival – organizowane tam od 1967 roku święto dyni, podczas którego serwuje się ją na tysiąc różnych sposobów.

Tamtejsza firma Libby’s uznawana jest za największego na świecie producenta dyni. Ponoć około 85% zapuszkowanych dyń na świecie to ich sprawka. U nas jeszcze takiej nie widziałam, ale też nie szukałam. Postanowiłam sama zrobić zapas dyni aż do wiosny, do czego zachęcam i Was:) To jest bardzo łatwe!

Przepis podstawowy na puree/mus dyniowy – prostszy niż się spodziewacie!

Potrzebujemy:

Uwaga uwaga wystarczy tylko jeden składnik: DYNIA.

I nawet nie musimy jej obierać!

Czasami robię mus dyniowy z jabłkami i cynamonem, by nadać mu do razu smaku. Polecam Wam mieszanie dyni z innymi warzywami i owocami.

mus-dyniowyzjablkami

To działajmy:

Dynię pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na mniejsze podłużne kawałki.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Na papierze układamy kawałki dyni skórką do dołu.

Wkładamy blachę do piekarnika na 40-60 minut (do czasu aż dynia zmięknie).

Po tym czasie, zdejmujemy skórkę z kawałków dyni. Powinna odchodzić sama. W przypadku dyni Hokkaido możemy ten etap odpuścić – ze skórką mus też będzie dobry. Wszystkie kawałki blendujemy na jednolitą masę. Nasz mus już jest gotowy.

Jak przechowujemy mus dyniowy?

Mamy kilka opcji do wyboru:

  • na bieżące zapotrzebowanie – w lodówce, w słoiku bądź innym zamkniętym pojemniku. Czas przechowywania – najlepiej maksymalnie 3 dni.
  • na zaś – w zamrażarce, w woreczkach – spokojnie na kilka miesięcy, to najszybszy sposób na zrobienie zapasów, wystarczy
  • na zaś – w słoikach po pasteryzacji. Uwaga! Zaleca się podwójną pasteryzację, takie słoiczki przetrwają nam około pół roku.

musdyniowy

Jak pasteryzujemy mus dyniowy?

Najpierw się do tego przygotujmy: słoiczki i wieczka wyparzamy, wypełniamy je musem, ale nie do końca, zostawmy 1-2 cm przestrzeni między wieczkiem a musem, by mus nam nie wypłynął podczas gotowania słoików.

Bierzemy duży garnek, a jego dno wykładamy ściereczką, na której ustawiamy słoiki. Wszystko zalewamy zimną wodą: do ¾ wysokości słoików. Doprowadzamy wodę do wrzenia. Od tego momentu gotujemy jeszcze przez 30 minut. Potem ustawiamy słoiki do góry dnem i upewniamy się, że się zapasteryzowały.

W przypadku dyni (podobnie jak innych warzywach typu buraki, groszek, fasola) pasteryzacji dokonujemy dwa razy. Dlatego, następnego dnia, po upływie 24 godzin, jeszcze raz nastawiamy gar i gotujemy nasze słoiki. Teraz mamy już pewność, że się nie rozczarujemy otwierając słoiczek z musem dyniowym z domowej spiżarni.

A mówię Wam za kilka miesięcy zatęsknicie za dynią, więc warto się zaopatrzyć:)

Do roboty!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *