Curry z dynią i masłem orzechowym

Curry z dynią i masłem orzechowym

Jaki zapach, jaki smak, jaka cudowna aksamitna konsystencja. To curry zachwyca. Czasami wystarczy jedna mała modyfikacja, by nadać potrawie wyjątkowego charakteru, tym razem udało się to dzięki masłu orzechowemu.

Polecam Wam to danie na wynos do pracy. Szybko się je robi i jest baaardzo sycące. Pierś z kurczaka warto zamarynować dzień wcześniej. Ale jeśli Wam się nie uda – nic straconego, mięso będzie smacznie, choć już nie tak intensywne w smaku.

curry-z-dynia33

Potrzebujemy:

Pierś w marynacie:

łyżeczka kurkumy

łyżeczka curry

łyżeczka czosnku niedźwiedziego

oliwa z oliwek

Pierś z kurczaka (400 g)

Sos:

Szklanka startej dyni

Mleko kokosowe z jednej puszki (płynna część)

Papryczki chili (u mnie z zalewy)

Łyżka masła orzechowego

Na odrobinie oliwy

Przyprawy do smaku: pieprz, curry

curry-z-dynia-2

To działamy:

Przygotowujemy marynatę: mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą z oliwek. Pierś z kurczaka myjemy, pozbawiamy błonek i kroimy w podłużne niewielkie kawałki. Wrzucamy do miski z marynatą i zostawiamy najlepiej na kilka godzin, by smaki się „przeżarły”.

Po tym czasie, na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso w marynatą. Chwilę smażymy, po czym dodajemy startą dynię. Mieszamy i smażymy razem kilka minut. Zalewamy całość mlekiem kokosowym. Znowu mieszamy.

Teraz jest najwyższa pora, by dorzucić łyżkę orzechowego masła, pokrojoną papryczkę chili i doprawić całość przyprawami. Całość mieszamy. Czekamy aż sos zgęstnieję i wyłączamy palnik.

O matko, jakie to dobre.

Podajemy z ryżem, a jeśli mamy niedosyt ostrości – dorzucamy papryczkę chili do dekoracji i degustacji. Smacznego!



10 thoughts on “Curry z dynią i masłem orzechowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *