Makaron z dyni i spółka

Makaron z dyni i spółka

Spaghetti bez wyrzutów sumienia? Zdrowy makaron, który zrobi się sam? Takie rzeczy możliwe tylko z tą dynią! Dynia makaronowa to dla mnie odkrycie sezonu i niewiarygodnie prosty sposób na niskokaloryczny makaron. Wystarczy na 35-45 minut włożyć ją do piekarnika, zrobić kilka cięć nożem i gotowe. Do tego szybki sos pomidorowy z pieczarkami i obiad na stole. Brzmi niewiarygodnie? Ależ skąd, to przetestowane!

przygotowaniedyni

Ta dynia trochę przypomina kształtem melon żółty, ale jest zdecydowanie cięższa i twardsza, a po ugotowaniu jej miąższ rozpada się na pasma makaronu. Wyglądają one jak anielskie włosy (sorry, za świąteczne skojarzenia, ale widziałam już pierwsze aranżacje bożonarodzeniowe i postanowiłam to uczcić;).

Czy makaron dyniowy smakuje jak spaghetti? I tak, i nie.

Nitki makaronu są delikatne, łatwe do pogryzienia i nieco kruche. Jednak choć mają podobną konsystencję do spaghetti i przypominają je wyglądem, to raczej nikt się nie nabierze na to, że to prawdziwe spaghetti. Smak makaronu dyniowego jest bardzo łagodny, co sprawia że jest idealny do sosu pomidorowego, curry czy ragout.

dynia-makaronowa

Poniżej informacje techniczne dotyczące pieczenia dyni makaronowej i przepis na szybki sos pomidorowy z pieczarkami. To moje pierwsze raczej standardowe połączenie tego makaronu, ale od czegoś trzeba zacząć eksperymenty z nowym warzywem w kuchni. Obiecuję, że ta dynia jeszcze tutaj nieraz wróci:)

To działamy:

Przekrawamy dynię wszerz na pół.

Dlaczego wszerz a nie wzdłuż? Ponieważ włókna dyni układają się w ten sposób wokół gniazda nasiennego.

Połóż obie połówki na blasze skórą do blachy (w trakcie pieczenia najlepiej przewracać połówki, by miąższ upiekł się równomiernie). Na mojej blaszce obok makaronu dyniowego (tego żółtego) jest również dynia Hokkaido, z której zrobiłam mus dyniowy. Polecam upieczenie dwóch dyń na jednym ogniu – to się bardziej opłaca:)

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piecz przez około 35-45 minut. Dynia po upieczeniu ma być miękka, ale nie rozciapana.

Uwaga! W środku może uzbierać się trochę płynów. Wylejmy je i wytnijmy gniazdo nasienne nożem lub wyjmijmy je łyżką (powinno samo odchodzić).

Teraz pora na makaron. Można go wyciąć nożem: wbijając go między skórkę a miąższ, który odejdzie sam, a potem wyjąć ze skórki lub od razu wyjmować łyżką (wtedy makaron może się nam bardziej połamać).

dynia23

Makaron gotowy. Błyskawiczny sos pomidorowy też się robi.

Składniki:

330 ml przecieru z pomidorów wiśniowych

czosnek

cebula

pieczarki

świeże oregano

pieprz

sól

oliwa z oliwek

To była szybka akcja: na oliwie z oliwy podsmażyłam pokrojoną cebulkę, po czym zalałam ją pomidorami. Na oddzielnej patelni podsmażyłam pieczarki, które wrzuciłam do sosu pomidorowego. Wycisnęłam czosnek doprawiłam, posypałam ziołami, zamieszałam kilka razy i polałam sosem mój fit makaron. Oj, bardzo się polubiliśmy.

A w weekend obowiązkowo wracam do sklepu po tę dynię i robię z nią coś bardziej kreatywnego. Tymczasem skosztujcie tego makaronu, bo jest zaskakująco dobry.

makaron-dyniowy

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *