Zdrowy snickers – tylko kilka składników

Zdrowy snickers – tylko kilka składników

W mojej kuchni istne szaleństwo, ale – spokojnie – ja nie gwiazdorzę. Dzisiaj to snickers występuje w roli głównej i myślę, że przypadnie Wam do gustu co najmniej tak bardzo jak mi. O tak! Zakochacie się w tym przepisie. Rozpłyniecie się od achów i ochów. Zwłaszcza że do przygotowania zdrowszych snickersów wystarczy tylko 8 składników, z których większość zapewne macie w domu.

Snickers jest jednym z moich ulubionych batonów (pierwsze miejsce zajmuje bounty:). Ale z racji kaloryczności, dużej ilości cukru (prawie 25 g w jednym batonie!), tłuszczów trans czy mleka w proszku, nie pozwalam sobie zbyt często na tę uciechę. Jesienią z tą zasadą jest jednak coraz gorzej:(

Wraz ze spadkiem temperatury na zewnątrz, moje racjonalne odżywianie sprawia mi coraz więcej trudności (bo jakoś trzeba się pocieszyć, gdy aura doskwiera). Postanowiłam się nie poddawać i opracowałam domową recepturę na zdrowszą wersję snickersa! Zaskoczy Was smakiem i łatwością wykonania. Mnie skutecznie powstrzymuje przed impulsywnym kupowaniem przetworzonych łakoci w sklepie/kiosku/automacie. Tak skutecznie, że nie boję się już obok nich przechodzić:)

snikers-3

Potrzebujemy (na około 8-9 batonów):

2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych

3 łyżki miodu

2 łyżki serka do kanapek śmietankowego lub jogurtowego

0,5 szklanki suszonych daktyli

1 łyżeczka cynamonu

tabliczka czekolady (u mnie gorzka powyżej 70%)

1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego

sól

snikers

To działamy:

Mielimy w blenderze 1,5 szklanki orzeszków ziemnych. Do masy dodajemy 3 łyżki miodu, tak by całość zaczęła się kleić. Masę przekładamy do formy, ubijając w zwartą całość. Można ją ugnieść palcami.

Korzystam z podłużnej prostokątnej blaszki z wyjmowanym dnem. Polecam ją Wam, bo nie trzeba jej nawet wykładać papierem, a całość ładnie odchodzi. Jest w sam raz do przygotowywania batoników! Jeśli takiej nie macie, spokojnie: wystarczy wyłożyć zwykłą blachę papierem lub złotkiem i wzdłuż jednej krawędzi uformować masę w prostokąt.

Blachę wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy masę karmelową: zalewamy wrzątkiem daktyle, czekamy aż zmiękną i zlewamy nadmiar wody (zostawiamy 2-3 łyżki). Blendujemy daktyle  z łyżką cynamonu i serkiem. Taką masę wykładamy równomiernie na warstwę z orzeszków arachidowych.

Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Potem kroimy w podłużne prostokąty przypominające rozmiarem tradycyjnego snickersa.

Pozostałe pół szklanki orzeszków ziemnych wysypujemy na warstwę karmelu. Nie trzeba wszystkich, ta ilość zakłada podjadanie;) Całość według uznania solimy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę, do której dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Gdy nasza polewa zacznie gęstnieć, wylewamy ją małą łyżeczką na batoniki. Najpierw na górę, by pokryła orzeszki ziemne, potem rozsmarowujemy ją po bokach łyżeczką. Wstawiamy na chwilę do lodówki (co najmniej pół godziny).

Teraz można pałaszować. U nas te snickersy znikają błyskawicznie, dlatego jeśli jesteście łasuchami albo spodziewacie się gości, zróbcie od razu podwójną ilość;) Smacznego!

snikers4

 



18 thoughts on “Zdrowy snickers – tylko kilka składników”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *