Tarta z nadzieniem chałwowo-jaglanym ze śliwkami

Tarta z nadzieniem chałwowo-jaglanym ze śliwkami

Kaszy jaglanej nikomu nie trzeba przedstawiać. W końcu stosunkowo niedawno wróciła w chwale na polskie stoły i teraz mało kto się nią nie zajada. Choć to kasza uniwersalna, w towarzystwie na ostro do mnie nie przemawia. Zdecydowanie bardziej  preferuję ją w słodkim wydaniu. Są na nią tysiące sposobów. Budyń jaglany, rafaello czy też poniższa mega tarta ze śliwkami. Och, z jagą nie da się nudzić.

Tak więc przedstawiam Wam moją tartę, w której główną rolę gra właśnie kasza jaglana. W połączeniu z domowym tahini oraz śliwkami to przepyszna kompozycja, która zadowoli nie tylko jagomaniaków.

tarta-jagalno-chalwowa-ze-sliwkami

I kolejna dobra wiadomość dla wszystkich tych żon i panien, które dbają o swych lubych. Mój był zachwycony, że w końcu jakieś „normalne” ciasto, tzn. bez dyni. Och jak się ucieszył i jak się zajadał. A potem dowiedział się, że ciasto jest z jagą, więc nie do końca mieści się w jego definicji normalności:) Ale wiecie co? Było już za późno:)

 

Potrzebujemy:

Spód

Szklanka zmielonych płatków owsianych

2 łyżki zmielonego siemienia lnianego

2 żółtka

2 łyżki syropu klonowego

2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego

tarta-jaglano-chalwowa-ze-sliwakami-3

Krem

200 g kaszy jaglanej

300-400 ml mleka

2 łyżki pasty tahini*

2-3 łyżki miodu

Dekoracja

2 białka

4 dorodne śliwki pokrojone w plasterki

cynamon

łyżka cukru trzcinowego

 

To działamy:

Składniki na spód mieszamy na jednolitą masę. Wykładamy nią blachę do tarty.

Kaszę jaglaną gotujemy przez około 15 minut w mleku (najpierw przepłuczmy ją na sitku zimną wodą). Od czasu do czasu mieszamy całość, dorzucamy tahini, potem zostawiamy w garnku, by kasza napęczniała i „wypiła” całe mleko. Gdy kasza trochę przestygnie mieszamy ją z miodem i blendujemy na krem. Wykładamy go równomiernie na owsiany spód.

Teraz ubijamy białka z solą. Powstałą pianę pokrywamy równomiernie naszą tartę. Śliwki (wcześniej pokrojone) układamy na pianie, posypujemy cukrem trzcinowym i cynamonem.

Teraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Pięknie pachnie? To Wasza tarta. Smacznego!

tarta-jaglano-chalwowa-ze-sliwakami-3

PS

Domowe tahini
Na patelni prażymy szklankę sezamu. Gdy przestygnie mielimy ziarna blenderem (długo i cierpliwie) i dla rzadszej konsystencji dolewamy 2-3 łyżki oleju sezamowego.



10 thoughts on “Tarta z nadzieniem chałwowo-jaglanym ze śliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *