Dynia muscat pieczona w marynacie

Dynia muscat pieczona w marynacie

Gdy tylko zobaczyłam tę dynię na straganie, wyobraziłam sobie matkę chrzestną Kopciuszka, która przy użyciu różdżki zamienia ją w magiczną karocę. Finezyjna francuska nazwa tej dyni Musquee de Provence (muscat) oddaje jej fantazyjny wygląd. Nieco płaska i głęboko żebrowana przypomina dynię z bajek. Zabierze nas dzisiaj w bajeczną podróż po pyszne smaki.

Podobnie jak wszystkie dynie i ta jest bardzo pożywna, niskokaloryczna, bogata w błonnik i przeciwutleniacze. Ma też bardzo pomarańczowy miąższ, więc doładuje nas beta-karotenem (trochę kolorków jesienią każdemu się przyda;)

dynia-pieczona-3

Choć głównie muscat kupowana jest w celach ozdobnych, to w kuchni ma dość wszechstronne zastosowanie. Plastry pieczonej dyni mogą nam służyć jako przystawka lub jako dodatek do dania głównego. Muscat sprawdza się także w zupach, gulaszach i deserach. Można ją nawet jeść na surowo! 

Dostaniecie ją w różnych wariantach kolorystycznych: jej skórka przebarwia się od koloru zielonego do piaskowego. Ja wybrałam zielonkawą, ponieważ mierzyłam siły na zamiary: pozostałe na rynku były ogromne, a ja musiałam sama ją donieść do domu.

Moja propozycja kulinarna – nie dość, że mało skomplikowana – to spełni oczekiwania nawet tych wybrednych degustatorów.

Niech przekona Was to, że mojemu chłopakowi – twierdzącemu, że jest przejedzony dynią – smakowało bardzo.

 

Dynia muscat pieczona w marynacie – przepis

dynia-pieczona-5

Potrzebujemy:

pół dyni muscat

marynata: 4 łyżki oliwy z oliwek, 3-4 łyżki miodu, sok wyciśnięty z połowy cytryny

ser sałatkowy pokrojony w kostkę (według uznania)

natka pietruszki (według uznania, osobiście lubię dużo zieleniny)

orzechy włoskie (według uznania)

 dynia-pieczona-7

To działamy:

Dynię myjemy, pozbawiamy „wnętrzności”, kroimy  w łódeczki o szerokości 3-4 cm.

Przygotowujemy marynatę i pokrywamy nią kawałki dyni. Musimy to zrobić w dużej misce. Zostawiamy w tym sosie dynię, niech sobie tak chwilę poleży.

Potem nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy na około pół godziny ułożone na blasze kawałki dyni. Po 10-15 minutach je odwracamy. Sprawdzajmy ich miękkość. Gdy będzie satysfakcjonująca, wyłączamy piekarnik i wyjmujemy blachę z piekarnika.

dynia-pieczona-2

Teraz kawałki dyni pozbawiamy skórki. Ja biorę nóż i przejeżdżam nim wzdłuż krawędzi między miąższem a skórką. Układamy na talerzu, posypujemy orzechami, kostkami sera i pokrojoną natką pietruszki.

Życzę smacznego:)

dynia-pieczona-6



12 thoughts on “Dynia muscat pieczona w marynacie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *