KOLOROWA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

KOLOROWA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

Nie ryże, nie kasze, lecz zazwyczaj ziemniaki podawała mi mama do obiadu. Ziemniaków w moim rodzinnym domu nigdy nie brakowało, co jakoś szczególnie mi nie przeszkadzało. Pewnego miesiąca jednak tata upodobał sobie zupę ziemniaczaną. Istna trauma, bo ileż dni z rzędu można coś takiego – nawet pysznego, bo tata akurat gotować potrafił – jeść. No nie można, tak więc po awanturze mamy, zostaliśmy uwolnieni spod tego ziemniaczanego terroru:)

zapieknaka-z-czosnkiem

Gdy wybrałam się na studiach trochę się na ziemniaki obraziłam. Zresztą w akademiku nie za bardzo było je gdzie przechowywać. Choć pamiętam jednego chłopaka, który przechowywał 20-kilogramowy worek ziemniaków w pokoju, w grudniu z tym workiem wyglądał jak Święty Mikołaj. Ja natomiast na początku przerzuciłam się na zupki chińskie, potem – na szczęście i na zdrowie – na kasze i ryże.

czosnek

Ostatnio jednak ziemniaki wracają do mych łask i od czasu do czasu przygotowuje z nich jakąś wariacje. Zwłaszcza, gdy kończy się miesiąc i trzeba przerzucić się na dietę ekonomiczną, w której główną rolę odgrywają dobre polskie ziemniaki.  Te, które użyłam w mojej smacznej zapiekance przyjechały do mnie z Lubelszczyzny. Nieważne skąd Wy macie ziemniaki, wystarczy odrobina serca, a i Wam ta zapiekanka wyjdzie wyśmienicie.

zapiekanka-2

Potrzebujemy:

1-1,5 kg obranych i pokrojonych w talarki ziemniaków (o grubości 2-3 milimetrów)

2-3 papryki pokrojone w paski

kalarepa obrana i pokrojona w talarki (o grubości 2-3 milimetrów)

opakowanie serka kanapkowego śmietankowego lub ziołowego

szklanka mleka

3 ząbki czosnku

przyprawy: pieprz, sól, oregano, tymianek, papryka czerwona, chili

zapiekanka-troche-makro

To działamy:

Serek przekładamy do wysokiego naczynia, zalewamy mlekiem, wsypujemy wszystkie przyprawy i wyciskamy do niego czosnek. Tę mieszankę blendujemy na jednolitą, aksamitną masę.

Pokrojone warzywa wrzucamy do miski, delikatnie mieszamy, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego. Równomiernie zalewamy serkową masą i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Pieczemy 50-60 minut. Ale, uwaga: zalecam sprawdzanie w trakcie, czy ziemniaki nie są już wystarczająco miękkie (dużo zależy od ich gatunku, także lepiej trzymać rękę na pulsie).

zapiekanka-makro

Gdy miękkość ziemniaków nas zadowala, wyłączamy piekarnik, wyjmujemy zapiekankę i po chwili – uważajcie, by się nie oparzyć – porcjujemy i się zajadamy. Prawda, że łatwizna? To co? Kto u Was będzie obierać ziemniaki?

Życzę smacznego:)

zapiekanka1



8 thoughts on “KOLOROWA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *