Mega rozgrzewająca zimowa zupa z dynią i soczewicą

Mega rozgrzewająca zimowa zupa z dynią i soczewicą

Czy też tak macie, że za każdym razem Wasza zupa z dyni jest nową kreacją? Bo ja owszem. Zaznaczę  jednak, że od kiedy prowadzę blog, skrupulatnie zapisuje w notesiku, co wylądowało w garze. Wszystko po to, aby podzielić się z Wami recepturą:) i od czasu do czasu zjeść drugi raz dokładnie to samo;p

W mojej zupie wykorzystałam dynię muscat, o której więcej napisałam przy przepisie na pieczoną dynię. Wydaje mi się, że ten gatunek jest bardziej mięsisty – w sam raz do zimowych gęstych zup. W tym przypadku poszalałam również z przyprawami.

Bo czego by o dyni nie mówić, trzeba przyznać, że to ich wdzięczna towarzyszka. Jest przepyszna zarówno z imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami, zielem angielskim, jaki i kminkiem, chili, curry, kolendrą, papryką, szałwią tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem. Spokojnie, oczywiście, nie wszystkie z tych przypraw i smaki mieszam w jednym garze. Chcę po prostu powiedzieć, że dynię naprawdę trudno zepsuć i że zazwyczaj eksperymenty z nią są udane.

zupa-rozgrzewajaca

Moją zimową zupę do takich właśnie zaliczam. Poza tym to danie dziecinnie łatwe  w wykonaniu, ekonomiczne, smaczne i zdrowe. Czegoż można chcieć więcej? Wypróbujcie przepis i podzielcie się swoją opinią w komentarzach.

Potrzebujemy:

1,5 szklanki soczewicy czerwonej (przepłukanej zimną wodą)

1 kg dyni muscat obranej pokrojonej w kostkę

2 cebule obrane i posiekane na drobno

3 ząbki czosnku

2 pokrojone w kostkę marchewki

1 litr wywaru warzywnego

0,66 l przecieru pomidorowego (u mnie 2 buteleczki z pomidorów czereśniowych z tygodnia włoskiego w Lidlu – zawsze kupuję zapas, bo uwielbiam te pomidory)

odrobina oleju rzepakowego

Przyprawy

po łyżce kuminu, kolendry, kurkumy, czarnego pieprzu

po 1/3 łyżki cynamonu i pieprzy cayenne

1/2 imbiru

sól (według preferencji, do smaku)

zupa-rozgrzewajaca-4

To działamy:

Na rozgrzany w dużym garnku olej rzepakowy wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy ta się trochę zarumieni, dorzucamy do niej kostki dyni i mieszamy. Po kilku minutach dorzucamy przepłukaną soczewicę. Mieszamy  gotujemy przez chwilkę (2-3 minuty). W tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli i wyciskamy ząbki czosnku. Całość zalewamy bulionem warzywnym oraz pomidorami. Mieszamy i gotujemy aż soczewica będzie miękka, ale nie zbyt rozmiękła (musimy to sprawdzać, podjadając:) – sama, aby uzyskać taki stan, gotowałam zupę około 20 minut). Sól dodajemy pod koniec, do smaku. Na koniec można udekorować natką pietruszki. Gotowe! Smacznego:)

Uwaga, uwaga spożycie tej zupy grozi spoceniem, tak bardzo rozgrzewa;P

zupa-rozgrzewajaca2



6 thoughts on “Mega rozgrzewająca zimowa zupa z dynią i soczewicą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *