Tarta jabłkowa-żurawinowa na owsianym spodzie

Tarta jabłkowa-żurawinowa na owsianym spodzie

Dzień bez jabłka dniem straconym:) Od zawsze kocham te owoce, zajadam się nimi codziennie i wierzę, że dzięki temu mogę trzymać się z dala od lekarzy. Szczerze powiedziawszy o tym, że istnieją antybiotyki, wiem dzięki znajomym.

tarta jablko zurawina 4

Jabłuszka lubię jędrne, soczyste, lekko kwaśne i broń boże obite. Szczerze nie wiem, jak można okaleczać w ten sposób jakiekolwiek owoce, a znam takich, którzy robią to specjalnie, bo ponoć tak im bardziej smakuje. Dla mnie jabłka w wersji obitej są jednak nie do przełknięcia!

Oto przepyszna tarta z jabłkami w towarzystwie żurawiny. Jedno kwaśne, drugie kwaśne, ale spokojnie – dosłodzimy sobie tę mieszankę wedle indywidualnych preferencji. Połączenie jest naprawdę godne wypróbowania!

tarta jablko zurawina 1

Potrzebujemy:

Spód

2 szkl. płatków owsianych zmielonych w młynku do kawy lub blenderze kielichowym

2 jaja

3 łyżki siemienia lnianego

2 łyżki syropu klonowego

3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego

Masa żurawinowa

0,5 kg świeżej lub mrożonej żurawiny

Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

Skórka z połowy pomarańczy

3 łyżki syropu klonowego

Jabłka

4 jabłka cynamon

2 łyżki trzcinowego cukru pudru

Wierzch

3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego

mleko

łyżka ekstraktu waniliowego

0,5 szklanki amarantusa ekspandowanego

tarta jablko zurawina

To do dzieła!

  1. Składniki na spód łączymy w jednolitą masę, po czym wykładamy nią blachę. Preferuję blachę z wyjmowanym spodem i Wam też taką polecam. Pamiętajmy, by dobrze wypełnić brzegi ciastem i by zostawić sporo miejsca na masę żurawino- jabłkową.
  2. Do garnka wrzucamy żurawinę. Czekamy aż podmięknie, po czym podlewamy ją sokiem z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu, dodajemy syrop klonowy i skórkę z pomarańczy. Czekamy aż zrobi się gęsty dżemik.
  3. Jabłka myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki.
  4. Na spód owsiany wykładamy masę żurawinową, na której układamy plasterki jabłek. Wstawiamy do piekarnika na około 35-45 minut.
  5. W tym czasie mieszamy jogurt naturalny z ekstraktem waniliowym. Pod koniec pieczenia smarujemy tartę masą jogurtową i zostawiamy jeszcze na kilka minut w piekarniku. Po wyjęciu ciasta, posypujemy je amarantusem. 

Żurawina z jabłkami tworzą naprawdę pyszne połączenie. Mam nadzieję, że sami się o tym przekonacie. Życzę smacznego.

tarta jablko zurawina 3



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *