Leczo warzywne, czyli wegeleczo „co się nawinie”

Leczo warzywne, czyli wegeleczo „co się nawinie”

Uwielbiam freestyle w kuchni, dlatego w moich potrawach lądują często składniki, które najzwyczajniej w świecie: mam pod ręką. Tak robię właśnie leczo. To, które Wam proponuję wyszło wyjątkowo smacznie. Dokładek – zarówno moich jak i ukochanego – nie było końca… aż ujrzeliśmy dno garnka.

wege leczo 1

Danie jest bardzo zdrowe, bo składa się niemal z samych warzyw i przypraw. Jest w sam raz na wieczór po kiepskim dniu. Zamiast na kimś bliskim wyżyjecie się na marchewkach, paprykach i Bogu ducha winnym pieczarkach. Obierzecie je, pokroicie, pociachacie i dzięki temu po prostu się wyluzujecie.

Oczywiście, jeśli nie macie takiej potrzeby zawsze możecie skorzystać z robota kuchennego, który pokroi wszystko za Was, a Wasz rola ograniczy się do wrzucania składników do garnka według podanej poniżej kolejności. Pomieszacie, doprawicie i leczo będzie gotowe. Żadnej filozofii, za to efekt fantastyczny.

wege leczo 2

Potrzebujemy:

0,5 kg pieczarek

2 marchewki

1 pietruszka

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

250 ml bulionu warzywnego

Pomidory czereśniowe z butelki

200 g fasoli czerwonej z puszki

100-150 g ogórka kiszonego

Przyprawa podlaska bazyliowo-pomidorowa

Papryczka chili (ilość w zależności od upodobań – u mnie do garnka wpadła cała, ale mała)

3 ząbki czosnku

wege leczo 3

To działamy:

  1. Wszystkie warzywa i pieczarki myjemy. Marchewki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gotującego się bulionu na 10 minut.
  2. Pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego i wrzucamy pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy rozgnieciony czosnek.
  3. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, każdą dzielimy na cztery części i kroimy w paseczki. Wrzucamy do buliony z marchewkami i pietruszką.
  4. Po chwili dodajemy usmażone pieczarki. Całość zalewamy pomidorami i gotujemy na małym ogniu. Przyprawiamy przyprawą bazyliowo-pomidorową oraz pokrojonym chili.
  5. Gdy leczo się gotuje i jego cudny zapach unosi się już w domu, my odsączamy jeszcze ogórki kiszone i kroimy je w kostkę, dodajemy na sam koniec i chwilę jeszcze gotujemy. Warzywa mają być miękkie, ale nie rozgotowane.

Smacznego!

wege leczo 4



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *